JCI Koodi määrittelee Suomen Nuorkauppakamarien toiminnan kannalta keskeiset asiat eettisessä ohjeessa ja se kuvastaa nuorkauppakamarin arvomaailmaa.
Panostamme siihen, että jokainen voi kokea olonsa turvalliseksi nuorkauppakamaritoiminnassa, minkä vuoksi olemme luoneet ohjeen myös häirintäyhdyshenkilötoiminnalle sekä toimintaohjeen kuinka toimia häirintätilanteissa.
JCI Koodi koskee koko Suomen Nuorkauppakamareiden jäsenistöä, johon luetaan mukaan koejäsenet, jäsenet, kunniajäsenet, senaattorit, JCI Finland Foundation lahjoittajat sekä avecit. Tässä ohjeessä häirinnällä tarkoitetaan yhdenvertaisuuslaissa kiellettyä syrjintää, häirintää sekä yleisesti toiseen henkilöön kohdistuvaa epäasiallista käytöstä.
Ohjeen päivittämisestä vastaa Suomen Nuorkauppakamareiden keskusliiton hallitus.
Suomen Nuorkauppakamareiden JCI Koodi
Eettinen ohje
-
Edistämme kaikessa toiminnassamme oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Kamarilaisia kohdellaan samanarvoisesti sukupuolesta, iästä, etnisestä taustasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, henkilökohtaisista ominaisuuksista, poliittisesta kannasta, uskonnollisesta taustasta, järjestäytymisestä, maailmankatsomuksesta tai muista vastaavista riippumatta. Jokainen ihminen on arvokas. Kohtelemme kaikkia kunnioittavasti ja tasapuolisesti.
-
Nuorkauppakamarilaisina toimimme strategiamme ja arvojemme (JCI Creed) mukaisesti sekä yhteisten tavoitteidemme toteuttamiseksi.
JCI Creed:
Uskomme, että usko hyvään antaa ihmisen elämälle merkitystä ja sisältöä; ihmisten keskeinen veljeys on kansojen riippumattomuutta tärkeämpi; taloudellinen oikeudenmukaisuus voidaan parhaiten saavuttaa vapaiden ihmisten toimesta vapaan yrittäjyyden kautta; hallinnon pitäisi nojata lakeihin eikä ihmisiin; arvokkainta maan päällä on ihmisen persoonallisuus; ihmiskunnan palveleminen on elämän parasta työtä -
Edustaessamme nuorkauppakamaria annamme kasvot suomalaiselle nuorkauppakamaritoiminnalle. Tämän vuoksi haluamme edistää nuorkauppakamarilaisina järjestön hyvää mainetta ja julkisuuskuvaa. Käyttäydymme sekä järjestön sisällä, että ulkoisissa tilaisuuksissa ja sosiaalisessa mediassa arvokkaasti ja kunnioittavasti.
Nuorkauppakamarissa viestitään monipuolisesti erilaisia viestinnän kanavia hyödyntäen. Toimintaamme seuraa laaja joukko yksityisiä henkilöitä, yrityksiä, organisaatioita, median edustajia sekä päättäjiä. Ollessamme esillä mediassa toimimme siten, ettei siitä aiheudu vahinkoa järjestöllemme ja sen jäsenille. -
Suomen Nuorkauppakamarit on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö.
Nuorkauppakamari vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan ja kannustaa jäseniään aktiivisuuteen. Poliittisesti aktiivinen henkilö voi olla nuorkauppakamarin jäsen ja nuorkauppakamari voi järjestää puoluepoliittisesti riippumattomia tapahtumia. -
Nuorkauppakamarin vahvuus on yhteistyössä. Jokainen on vastuussa hyvän hengen ylläpitämisestä. Edistämme yhteistyötä muun muassa avoimesti tietoa ja hyviä käytänteitä jakaen, keskustellen sekä olemalla avuliaita ja kohteliaita. Arvostamme ja rakennamme yhteistyötä niin kamariemme keskuudessa kuin kumppaniemme kanssa.
Epäasiallinen käytös ei kuulu nuorkauppakamarilaisen tai kumppanimme toimintatapoihin. Vaikka emme ole asioista aina samaa mieltä, kunnioitamme toistemme näkemyksiä, myös omistamme poikkeavia, emmekä arvostele toisiamme selän takana. Konfliktilanteet pyritään selvittämään rakentavasti asianosaisten kesken. Puutumme aktiivisesti havaitsemiimme epäkohtiin ja häirintään sekä olemme empaattisia toisiamme kohtaan. -
Suhtaudumme myönteisesti uusiin ja erilaisiin ihmisiin. Yhteisissä tilaisuuksissamme ja kokouksissa tutustumme toisiimme ja huolehdimme siitä, että myös uudet jäsenet tuntevat olevansa tervetulleita järjestöömme.
Nuorkauppakamari elää ajassa mukana ja olemme avoimia uusille ideoille. Ideoimme ja annamme toiminnasta aktiivisesti palautetta, jotta voimme kehittää toimintaamme muuttuvassa toimintaympäristössä. -
Emme hyväksy minkäänlaista häirintää tai kiusaamista nuorkauppakamarissa. Jokaisella kuuluu olla turvallinen olo ja mahdollisuus harrastaa nuorkauppakamaritoimintaa turvallisesti ilman pelkoa häirinnästä.
Mikäli kokee häirintää nuorkauppakamaritoiminnassa, asiasta voi olla yhteydessä Keskusliiton nimeämiin häirintäyhdyshenkilöihin.
-
Suomen Nuorkauppakamareille on valittu häirintäyhdyshenkilöt, jotka ovat Keskusliiton valitsemia. Häirintäyhdyshenkilöiden tehtävänä on kuunnella tuomitsematta ja puuttua pyydettäessä esille nousseisiin häirintätilanteisiin.
Häirintäyhdyshenkilöt ovat tavoitettavissa pääasiassa henkilökohtaisesti tapahtumissa, mutta heihin voi olla yhteydessä myös puhelimitse tai sähköpostitse.
Yhteydenoton jälkeen häirintäyhdyshenkilö ja häirintää kokenut henkilö keskustelevat tilanteesta ja mahdollisista toimenpiteistä. Häirintäyhdyshenkilön toiminta on luottamuksellista, eikä häirintäyhdyshenkilö ryhdy toimenpiteisiin ilman lupaa. Halutessaan häirintää kokenut henkilö voi olla vaatimatta toimenpiteitä ja hakea häirintäyhdyshenkilöltä vain keskusteluapua tilanteeseen.
Häirintäyhdyshenkilöiden yhteystiedot ovat näkyvillä verkkosivuilla. Häirintäyhdyshenkilöt on koulutettu tehtäväänsä. -
Mikäli häirintätilanteessa on syytä epäillä tapahtuneen rikos, on tärkeää ottaa yhteyttä suoraan poliisiin.
Toimi näin, mikäli koet häirintää, syrjintää, kiusaamista tai epäasiallista käytöstä, etkä pysty itse keskustelemalla ratkaisemaan tilannetta:
Ole yhteydessä häirintäyhdyshenkilöön
• Kerro mitä olet kokenut tai mitä on tapahtunut
• Keskustele häirintäyhdyshenkilön kanssa, miten tilanne ratkaistaan
• Keskustele, millaista tukea koet tarvitsevasi tai mitä odotat yhteydenotolta.
Jos näet tilanteen, jossa et itse ole häirinnän kohteena, toimi näin:
• Pyri rohkeasti itse puuttumaan tilanteeseen ja kerro että kaikenlainen häirintä ja syrjintä ei ole sallittua
• Pyydä häirinnän kohteelta suostumus viedä asia häirintäyhdyshenkilön käsittelyyn
• Ole yhteydessä häirintäyhdyshenkilöön ja kerro mitä on tapahtunut
• Häirintäyhdyshenkilö on toiveestasi yhteydessä kokemasi tilanteen eri osapuoliin tilanteen selvittämiseksi -
Saatuaan tiedon häirintätilanteesta, häirintäyhdyshenkilö toimii luottamuksella ja häirintää kokeneelta henkilöltä saadulla suostumuksella.
Häirintäyhdyshenkilön toiminta häirintätilanteessa:
• Yhteydenotto häirintätilanteen osapuoliin ja keskustelu tapahtuneesta kummankin osapuolen kanssa erikseen
• Järjestää häirintätilanteen molemmille osapuolille mahdollisuuden keskustella tapahtuneesta ja tulla kuulluksi
• Tarvittaessa neuvoo osapuolia ottamaan yhteyttä erilaisiin tukipalveluihin, esim. puhelinpalveluihin
• Vie asiaa eteenpäin keskusliiton tietoisuuteen ja käsiteltäväksi häirinnän kohteen niin halutessa -
Mikäli häirintätilanne vaatii toimenpiteitä, häirintäyhdyshenkilö voi tuoda tilanteen käsiteltäväksi tarvittaessa keskusliiton hallitukselle.
Keskusliiton hallitus voi:
• Estää perustellusta syystä kyseisen henkilön osallistumisen keskusliiton tapahtumiin ja organisaatioon määritellyksi ajaksi (esim. kansalliset- ja aluekokoukset, keskusliiton tapahtumat)
• Pyytää perustellusta syystä alueorganisaatiota estämään kyseisen henkilön osallistuminen alueorganisaation tapahtumiin ja organisaatioon määritellyksi ajaksi
• Pyytää paikalliskamaria ryhtymään toimenpiteisiin kyseisen jäsenen erottamiseksi yhdistyksestä, jos yhdistyksen säännöissä tai Yhdistyslaissa (26.5.1989/503) asetettujen edellytysten katsotaan täyttyvän
Häirintäyhdyshenkilötoiminta
Häirintäyhdyshenkilöt
Vuonna 2024 häirintäyhdyshenkilöinä toimivat aluejohtajat ja aluesenaattorit sekä senaatin puheenjohtaja. Mikäli haluat olla yhteydessä häirintäyhdyshenkilöön, voit itse valita keneen heistä olet yhteydessä alueestasi riippumatta.
A-alue:
Viktor Andersson viktor.andersson@jci.fi
Henna Kaariluoto henna.kaariluoto@suomensenaatti.fi
B-alue:
Pauliina Kostiainen pauliina.kostiainen@jci.fi
Jani Sund jani.sund@suomensenaatti.fi
C-alue:
Juho Hietala juho.hietala@jci.fi
Mia Pohjanheimo mia.pohjanheimo@suomensenaatti.fi
D-alue:
Henna Määttä henna.maatta@jci.fi
Maria Sippala maria.sippala@suomensenaatti.fi